ponedeljek, 28. januar 2013
Prosta nedelja
Po tednu dni v družbi vodenih koz je mr. Rihgt včeraj prevzel najina najmlajša družinska člana in jaz sem si privoščila prosto nedeljo. Razvajanje!
sreda, 23. januar 2013
Palačinek z lososom
Današnja dobrota; slane mini palačinke z lososom. Zmešajte testo za palačinke (seveda brez sladkorja) in napecite palačinke majhnega formata, premažite z lahkim sirnim namazom, dodajte losos in rukolo ter zložite sestavine v tortico. Če imate pri mizi otroke jim ponudite "razstavljeno" verzijo, ker bodo nadvse uživali v sestavljanju svoje torte iz palačink, ali pa, kot sta to storila naša dva, klasičnih palačink.
torek, 22. januar 2013
Pasemo koze
Tamala princeska je zbrala na kup kar številčno čredo koz, ki jih preganjamo, kakor pač znamo. Cartamo se, rišemo, tiskamo, namakamo v hipermanganovi raztopini, kuhamo in čakamo, da mine. Pri Vili lili sem naletela na super idejo o lepljenju večbarvnih listkov v polja, odlična igra!
Tomos
V avli Pokrajinskega muzeja (Koper) bo nocoj ob 18 uri projekcija dokumentarnega filma z naslovom Tomos, na kateri bo prisoten tudi režiser Marjan Frankovič. Tomos je dolga leta veljal za steber lokalnega gospodarstva, nanj so vezane številne zgodbe ljudi našega prostora. Med njimi tudi zgodba mojega prav posebnega strica, na katerega so otroške oči gledale, kot na nepremagljivega heroja. Tomos ga je namreč popeljal v daljno Afriko iz katere mi je pošiljal pisma in zgodbe in prinašal darila, ki so dišala po dogodivščinah. In še danes mi je toplo pri srcu, ko se spomnim s kolikšnim ponosom sem izgovarjala stavek "Moj stric je pa v Afriki!". Prav zares nisem potrebovala Supermana, imela sem strica v Afriki.
nedelja, 20. januar 2013
Pasja dojenčica
Včeraj smo občudovali pasjo energijo in igro v snegu, danes pa mečkali tole malo pasjo dojenčico. Še dobro, da smo imeli razlog, da smo se spravili iz kavča v tem deževnem dnevu;)
sobota, 19. januar 2013
Pobeljen Kras
Sobotno dopoldne smo preživeli na Krasu, ki ga je zadnje sneženje lepo pobelilo. Do onemoglosti so se podili pasji in človeški prijatelji, medtem, ko nam je mr. Right pripravljal slovensko klasiko;)
petek, 18. januar 2013
Hruškov carpaccio
Preprosta predjed ali odlična malica, tudi za najmlajše. Hruško narežete na tanke rezine, dodate parmezan in orehe ter prelijete z medom. Princeska je bila z malico nadvse zadovoljna;)
sreda, 16. januar 2013
Hiša na trgu
Na robu Koprskega Ribiškega trga stoji hiša, ki je bila v predhodnih nekaj letih deležna monumentalne rekonstrukcije. Del hiše zajema dvonadstropni prireditveni in razstavni prostor z impozantnimi kamnitimi stopnicami, gotskimi okni in ohranjeno steno iz 14. stoletja na kateri so prikazani različni načini ometa. V kratkem bo dvorana gostila prvo glasbeno obarvano prireditev.


ponedeljek, 14. januar 2013
Mare e monti
Še ena hitra paštica iz zakladnice najboljših in najhitrejših receptur naših sosedov Italijanov;) Testenine mare e monti (Morje in gore) se sicer pojavlja v številčnih različicah, od take z jurčki, škampi in kalamari, do tiste s tuno in šampinjoni, ampak meni najljubša je verzija z jurčki in kozicami. Jurčke (zamrznjene) popražimo na olivnem olju in stroku česna, dodamo kozice in zalijemo z belim vinom. Medtem skuhamo testenine, jaz sem uporabila pappardelle, jih odcedimo in jih minuto pred predpisanim časom dodamo omaki, kjer dokončamo kuhanje. Potresemo s svežim peteršiljem in se prepustimo užitkom;)
nedelja, 13. januar 2013
Štempljanje
Pri naši najmlajši gre običajno takole, da se zelo vestno in z dobrimi nameni loti papirja in konča z "body paintingom" in tudi danes ni bilo nič drugače;)
Zaspana nedelja
Dopoldanski sprehod v mokro nedeljo. Iskali smo odseve v lužah, prebudili gospo mačko v njenem brlogu in mečkali pasjo dojenčico, ki nekako ni bila navdušena nad čofotanjem po lužah.
In ker je objava živalsko obarvana dodajam še eno iz decembrskega arhiva, naša mulka in štirinožec ujeta v debati.
In ker je objava živalsko obarvana dodajam še eno iz decembrskega arhiva, naša mulka in štirinožec ujeta v debati.
četrtek, 10. januar 2013
Tina Modotti
Še deset dni časa imate, da se odpravite v koprsko galerijo Loža, kjer je na ogled postavljena razstava o Tini Modotti z naslovom Maravee Eros. Gre za posvetilo izrednemu ženskemu liku, igralki, fotografinji in muzi velikih fotografov, umetnikov in pesnikov (Edward Weston, Diego Rivera, Pablo Neruda, Frida Kahlo) Prvi del razstave je posvečen njeni igralski karieri, v drugem delu pa si lahko ogledate njene fotografije in akte, ki jih je posnel sloviti Edward Weston. Ne zamudite!
sreda, 9. januar 2013
O posteljici
Naša mulka raste in zato smo njeno posteljico osvobodili varovalne ograjice in jo spremenili v čisto pravo posteljico za gospodičnice. Pri pisanju te objave je šlo pravzaprav za to, da sem hotela pohvaliti slovenski proizvod lesne industrije in podjetje z štiridesetletno tradicijo izdelave otroškega pohištva, ampak pri iskanju linka sem razočarana ugotovila, da je Lip Poljčane v stečaju. Ah, še ena zgodba našega časa!
Spletna stran šola plavanja
Tisti, ki spremljate všečno se morda spomnite, da sem vam pred časom pokazala nekaj fotografij malih plavalcev. No, fotografije so dobile svoje mesto na spletni strani, ki sem jo izdelala za šolo plavanja Peter Pan. Gre za Wordpress stran, ki uporabnikom omogoča enostavno administracijo in upravljanje z vsebinami. Stranke so zadovoljne, jaz pa tudi, pa še zabavali smo se med delom;) Srečno plavalci!
torek, 8. januar 2013
Kdo je pojeduh?
Poznate pojeduha? Za tem imenom se skriva simpatičen in komunikativen mladenič mnogih talentov, ki rad pohaja naokrog in kaj dobrega popije in poje. In ker pojeduh ni navaden požeruh svoja kulinarična okušanja tudi popiše in ovekoveči ter deli naprej. Če ga še ne poznate si preberite in oglejte zakaj se morete ustaviti v Rodiku, kaj se kuha nad Ankaranom, nad katero slovensko restavracijo sije Michelinova zvezdica ali kdo ustvarja kulinarične dobrote v Dolu pri Vogljah. Se vam že cedijo sline?
ponedeljek, 7. januar 2013
Risotto al radicchio
oz. rižota s treviškim radičem. Gre za klasiko beneške kuhinje, ki jo v teh zimskih dneh, ko je radič najboljši morete okusiti. Recept je sila preprost! Šalotko popražite na maslu, dodate na kocke narezano panceto in radič. Jaz imam rada, da je panceta bolj hrustljava, zato jo predhodno popečem. Dodate na trakove narezan radič in riž. Zalivate z govejo juho in kozarcem dobrega rdečega vina. Jaz sem uporabila kar refošk. V rižoti in kozarcu;)