Od septembra do decembra

In tukaj so še zadnji štirje meseci leta 2012, za katere so ilustracije prispevali Claudio Boatin in Mojca Fo, pa creatissima Jožica Rode, ki me je lani očarala na ex-temporah v koprski Taverni in mlada Kraševka Tjaša Sosič, ki sem jo do sedaj poznala le po njenih odličnih karikaturah.

September − Jožica Rade
Jožica Rade je likovna pedagoginja, specializantka likovne terapije in direktorica podjetja Creatissimo. Rada riše, piše in ustvarja za otroke ter pripravlja delavnice, ki spodbujajo ustvarjalno izražanje. Navdihe išče v naravi in ljudeh, največkrat s fotoaparatom v rokah ter s ščepcem radovednosti v žepu. Všeč so ji drobni detajli in harmonije ter včasih kakšen košček čokolade. Nekaj ur na dan preživi tudi kot učiteljica z otroki v Osnovni šoli montessori.
Oktober −  Tjaša Sosič
Tjaša Sosič je zelo mlada Kraševka in diplomantka likovne pedagogike. Ustvarja nakit, riše, oblikuje torbe in fotografira. V vseh njenih umetnijah je čutiti Kras, v njih odseva tamkajšnji rastlinski svet, bogat preplet gmajn in starodavnih naselij. Všeč so nam njene stilizirane silhuete dreves in listov na podlagah učinkovitih barv – s čim jih bo nadgrajevala in dopolnjevala v nove zgodbe? 
November −  Claudio Boatin
Claudio se je rodil v kraju Pieve di Soligo v deželi Veneto in je svojo likovno tehniko izostril pri kiparju Petru Handu v Pisi, mojstru Scarabello na Institutu Giorgione v Trevisu in pri slikarju in arhitektu Enzu Stradi. Z izpopolnjevanjem je dosegel tudi različne nagrade in požel odobravanje kritike. Z nežno, filigransko risbo in prosojnimi barvnimi odtenki za nas ustvarja mehke podobe nekdanjih časov, ki jih z vsakim letom oddaljenosti bolj idealiziramo in lepšamo. Simbol je element okoli katerega se vijejo njegova dela: predmeti, znamenja in prisotnosti dobivajo zelo intenzivne pomene in predznake. Znamenja prehajajo skozi čarobne krajine, ki mogoče predstavljajo presenečenj polna metafizična zatočišča.
December - Mojca Fo
Mojca Fo je ilustratorka in arhitektka. Vsa nežna in drobna je predana neprestanemu delu. Pravi, da je pomembno slediti svoji energiji in se truditi za cilje, za katere čutiš, da so pomembni. Njeno delo danes sloni predvsem na ustvarjanju pravljično nadrealističnih slik. Osamljeni arhetipski ljudje in muce in ptice in rože in stopajo po zaobljenih malih svetovih in ustvarjajo simbolne pokrajine, zavetja za lirične duše.
(Opis avtorjev in fotografije: Dom in Stil)

1 komentarji: