Od januarja do aprila

V prejšnji objavi sem vam predstavila čudovit koledar portala Dom in Stil, in tukaj je že obsežnejša predstavitev avtorjev, ki so prispevali ilustracije za prve štiri mesece v letu. Petro Kern rada spremljam, njeni vzorci so vedno tako nežni in dodelani. Polono Lovšin sem prvič opazila kot duhovito ilustratorko povesti o Košastki Katki in jo vzljubila v pripovedi o malem mišku, ki posluša nočne zvoke. Ob imenu Vesna Klančar pa takoj pomislim na ljubke keramične ploščice, ki jih ustvarja z veliko posluha za detajle.
Barbara Jelenkovich se je rodila v Trstu leta 1961. Po končani Srednji šoli za umetnost v Trstu se je vpisala na Akademijo likovnih umetnosti v Benetkah, kjer je diplomirala iz dekoriranja. Svojo prvo knjigo je objavila leta 1985. Odtlej so največje založbe v Nemčiji in Italiji objavile preko 110 knjig, prevedene so v štiriindvajset jezikov in so po vsem svetu doživele topel sprejem. Njene podobe, ki jih izvaja v akvarelni tehniki, so za japonske otroke nežne in vznemirljive, za italijanske otroke pisane in eksplozivne, za nemške otroke pa bogate s podrobnostmi. Njen magični realizem privlači tako otroke sveta kot tudi odrasle. 
Februar −  Petra Kern
Petra Kern, včasih novinarka in stilistka, danes najraje riše vzorce. Z ustvarjanjem vzorcev se je začela izražati šele leta 2009. Uporablja črnilo, tempero, akvarelne in akrilne barve. Cvetje in ptice iz narave pod njenimi prsti na papirju zaplešejo pretanjen in kdaj gost ples prepletanja in povezovanja. Petra pravi, da ji navdiha za vzorce ni treba posebej iskati. Leta abstinence so naredila svoje. V prihodnosti bodo vzorci našli pot na vsakdanje predmete. Predstavljamo si, da bodo nastajale elegantne, prefinjene stvari, ki bodo nežno izboljševale svet okoli nas. 
Marec − Polona Lovšin
Polona Lovšin je akademska slikarka. Ima status samostojne kulturne ustvarjalke, ilustratorke. Že več kot pet let se intenzivno ukvarja z otroško ilustracijo. V tem času je sodelovala z večino slovenskih založb. Polona nikoli ne uporabi le ene barve, saj ne mara čistih barv – v podlagi je vedno še kakšna. Ljubo ji je, da se v eni barvi čuti več barv. Naročila so ji izziv za umetniški razvoj. Rada eksperimentira in se ne more držati le enega sloga, saj jo vsako novo besedilo popelje v nova raziskovanja. V veliko veselje ji je ustvarjanje za otroke, še posebej za hčerki Emo in Mimo. Polona izvirno povezuje stvarno in pravljično, nežno in odštekano, resnične in sanjske svetove. Brez pocukranosti. 
April −  Vesna Klančar
Vesna Klančar je po poklicu grafična oblikovalka, korenine pa je pognala za računalnikom v manjši oblikovalski in produkcijski hiši. Živali, muce in psi, so njen največji navdih ter krasijo ploščice, koledarje, skodelice, avatarje in namizja na računalnikih. Med ustvarjanjem se ji porajajo nove ideje, ki se jih hoče lotiti takoj. Zato je njena skicirka vedno polna, končni rezultati pa so butični. Prijazna punca s prijaznimi dosežki, ki so všečni mnogim. Kdaj malo sladkega posvetli dan. 
 (Opis avtorjev in fotografije: Dom in Stil)

0 komentarji:

Objavite komentar